Elektrische Keuringen

electrics 3536768 1280

Elektrische Keuringen

Een keuringsattest voor elektriciteit is sinds 1981 verplicht.  Een erkend controlemechanisme keurt dan jouw installatie en maakt vervolgens een keuringsverslag of een gelijkvormigheidsverslag op.

Als elektricien mogen wij zelf de keuring niet uitvoeren, maar wij helpen u graag om uw installaties keuringsklaar te maken, de schema’s uit te tekenen en de coordinatie van de keuring zelf uit te voeren.

  • Bij verkoop van uw woning is een keuring voor verkoop nodig
  • Naar aanleiding van de installatie van zonnepanelen of andere uitbreiding van de installatie is een keuring zonnepanelen nodig
  • Bij het opstellen van een tijdelijke werfkast
  • De aanleg van een nieuwe installatie (nieuwbouw/ totaalrenovatie)
  • Als je een verzwaring van de installatie doorvoert op het distributienet; ( zelfs al verandert er verder niets )
  • Door de plaatsing van een laadpaal is een keuring laadpaal nodig
  • …..
  • Administratieve controle: Als eerste controleert de expert dan of het eendraadschema en situatieplan aanwezig zijn. Je moet ook de EAN-code kunnen voorleggen. Verder gaat de keurder na of de elektrische schema’s die bij de installatie horen op de juiste wijze opgemaakt zijn. Hij verzamelt ook nog wat informatie zoals wie de eigenaar is van de elektrische installatie.
  • Visuele controle: Nu volgt een visuele controle waarbij de keurder de meterstanden afleest en nagaat of het eendraadschema en situatieplan overeenkomen met je elektrische installatie. Hij controleert ook of alles nog op de juiste manier is aangesloten en of de elektriciteitskast nog in goede conditie is en veilig kan werken. Ook stopcontacten, lichtschakelaars, elektriciteitsdraden… in je woning worden nagekeken.
  • Test- en meetcontroles uitvoeren: Tot slot voert de expert een aantal aardings- en isolatiemetingen uit om te controleren of de installatie op een veilige manier werkt. Verder inspecteert deze ook nog een aantal andere zaken, zoals de werking van de differentieelschakelaars, van eventuele zonnepanelen, airco’s, laadpalen, warmtepompen…

Nog voor je iemand belt om je elektrische installatie te laten keuren, zorg dat je in bezit bent van volgende documenten:

  • Eendraadschemaschematische weergave van de elektrische installatie. Dit omvat verbindingen en symbolen voor stroomcircuits, verbindingen…
  • Positieschema: zoals de naam reeds doet vermoeden is het positieschema een voorstelling van de precieze locatie van de onderdelen van je elektrische installatie zoals verlichting, stopcontacten, elektrische machines…
  • EAN-nummer: voor elk leveringspunt van elektriciteit wordt een unieke EAN-code van achttien cijfers afgegeven. Let op, dit is niet je meternummer maar het nummer dat je krijgt van je netbeheerder. Heb je reeds een energieleverancier, dan vind je het EAN-nummer ook op je factuur. Je kan het natuurlijk ook even navragen aan de vorige bewoner. Het nummer is dus niet persoonlijk maar meer plaatsgebonden.

Sinds 1 oktober 1981 is het verplicht om nieuwe elektrische installaties te laten keuren.

Wil je een woning verkopen met een elektrische installatie van voor 1 oktober 1981, dan zal je sowieso een nieuw keuringsverslag nodig hebben. Tenzij je uiteraard tussentijds reeds een keuring hebt laten doorvoeren omwille van een verzwaring of aanpassing. In het laatste geval volstaat een gelijkvormigheidsverslag.

♦ TIP: Bij een negatief keuringsverslag heb je 12 tot 18 maanden de tijd om een nieuw keuringsverslag te laten opmaken. Je kan wel uitstel vragen bij de FOD Economie.

In alle andere gevallen is een keuringsverslag 25 jaar geldig. Dan dien je de volledige elektrische installatie opnieuw te laten keuren. Dit is het geval bij een verkoop van een woning met elektrische installatie dat na 1 oktober 1981 geplaatst is.

Contacteer Ons

Op zoek naar een betrouwbare partner of kunnen we u nog ergens anders mee helpen? Neem gerust contact met ons op door te klikken op onderstaande knop.